Jaarlijks gaan er zo’n vier tot vijf miljoen Nederlanders naar het zonovergoten Frankrijk. Enthousiaste zonaanbidders trekken met een volgepakte caravan of camper naar de Franse kust of la France Profonde en worden onderweg naar het langverwachte vakantieoord verast door milieuzones. Daar sta je dan, zonder milieusticker. Helaas kom je zonder een Milieusticker Frankrijk een actieve milieuzone niet in. Rijdt je er toch door zonder dat uw motorvoertuig voorzien is van een milieusticker dan loop je als nietsvermoedende reiziger het risico op een boete. Dit geldt in tegenstelling tot vaak gedacht ook voor elektrische voertuigen. De opkomst van deze milieuzones leidt tot een hoop vragen voor vakantiegangers. Waarom zijn deze milieuzones er eigenlijk? Voor wie gelden de milieuzones in Frankrijk? En waar is een milieusticker Frankrijk nodig? Dit zochten we voor je uit.

Waarom is de Milieusticker Frankrijk ingevoerd?

De gedachte achter de milieusticker is dat de Franse overheid de controle kan hebben over de luchtkwaliteit in milieuzones in Frankrijk. De milieusticker geeft de plaatselijke regering in Frankrijk de mogelijkheid om vervuilende voertuigen te weren. Door een milieusticker verplicht te stellen hebben voertuigen die niet voldoen aan de zogenaamde Euro-normen en daarom niet in aanmerking komen voor een sticker geen toegang tot de milieugebieden.

Waar is een vignet Frankrijk nodig?

De eerste permanente milieuzone (Zone à Faibles Émissions) is geïntroduceerd in Parijs in het jaar 2016. Sindsdien zijn vele andere permanente milieuzones opgericht om de luchtkwaliteit te kunnen reguleren. De zones zien veelal op binnensteden van dicht stedelijke gebieden in Frankrijk. Zo zijn er recentelijk in het jaar 2022 nog een aantal extra permanente milieuzones geïntroduceerd waaronder een aantal populaire vakantiebestemming als Toulouse, Nice, Montpellier, Marseille en Saint-Étienne. Verscheidene steden zoals Parijs, Lyon, Grenoble, Reims, Straatsburg en Rouen kenden al permanente milieuzones. In en rondom deze binnensteden is een vignet Frankrijk dus verplicht.

Naast permanente milieuzones kent Frankrijk ook diverse tijdelijke zones. In een tijdelijke milieuzone (Zones de Protection de l’Air) is een geldige Crit’air sticker alleen verplicht bij lang aanhoudende luchtvervuiling. Het moment van inroeping van een actieve zone kan spontaan gebeuren bij een te hoge luchtvervuiling. Als de zones inactief zijn is geen sticker benodigd. Wanneer een zone actief is hangt het af van de mate van vervuiling welke voertuigen geweerd worden. Meestal worden de voertuigen zonder ecovignet en de voertuigen met een 4 of 5 beoordeling geweerd. Bij erge vervuiling worden soms ook voertuigen met een 3 of 2 classificering toegang tot het gebied ontzegt.

Welke franse milieustickers zijn er ?

Er zijn in totaal 6 verschillende classificering stickers. Er is een groene, paarse, gele, oranje, rode en grijze sticker.

De groene Crit Air sticker is voor elektrische motorvoertuigen en motorvoertuigen op waterstof. De paarse milieusticker is voor LPG voertuigen en Benzine voertuigen Euro 5 en 6. De gele kleur is voor Benzine Euro 4, Diesel euro 5 en 6. De oranje kleur milieuvignet is voor Benzine Euro 2 en 3 en Diesel Euro 4. De rode ecovignet is voor diesel Euro 4. De grijze milieusticker is voor diesel Euro 2. Voertuigen ouder dan 1997 krijgen helemaal geen frans milieuvignet.

Waar koop ik een Vignet Frankrijk?

De Milieusticker Frankrijk is niet te koop bij de ANWB of bij tankstations aan de franse grens. De Vignet Frankrijk is enkel online verkrijgbaar en aan te vragen bij het Ministére de la Transition Écologique et de La Cohésion des Territoires. De aanvraag via de officiële website https://www.certificat-air.gouv.fr/ is voor verscheidene reizigers vanwege de taalbarrière en de voertuigtermen een lastige klus en afrekenen dient met een Kredietkaart te geschieden. Er zijn verschillende instructievideos te vinden op het internet die je begeleiden door de online aanvraag.

Nog handiger is het om gebruik te maken van de aanvraagservice van https://www.vignetnodig.nl/# Hier kan je tegen een kleine meerprijs binnen 1 minuut je Vignet Frankrijk bestellen en afrekenen kan met beveiligde betaalmethoden zoals IDeal of Paypal. Je krijgt dan binnen 48 uur een geldig bestelbewijs waar je al mee op reis kan naar het mooie Frankrijk.

Hoe hoog is de boete bij betreding zonder Crit Air sticker?

Wanneer u zonder Vignet Frankrijk een franse milieuzone betreedt dan is de boete € 68,00. Voor grotere motorvoertuigen is de boete € 135,00. Als u niet betaald binnen de betalingstermijn van 45 dagen dan wordt de boete met € 180,00 opgehoogd voor een auto of motor. Voor grotere voertuigen is de verhoging € 375,00. Bij meerdere overtredingen loopt u als automobilist zelfs kans op een rijontzegging.

Vanwege het toenemende aantal permanente milieuzones en de onvoorspelbaarheid van invoering van tijdelijke milieuzones zou ons reisadvies zijn om eenmalig te investeren in een Vignet Frankrijk. Deze relatief kleine investering hoeft maar eenmalig te gebeuren en bespaart de kans op een hoop ellende en stress gaandeweg uw lange reis naar La France. Het Ecovignet is gelukkig voor de gehele levensduur van het motorvoertuig geldig dus je het maar één keer te halen en je kan oneindig genieten van je zonnige vakantiebestemming in Frankrijk.