Cultuur in Frankrijk

Louvre frankrijk

Geschiedenis van Frankrijk

Over de geschiedenis van Frankrijk zijn talloze boeken geschreven en die historie is nauwelijks samen te vatten. Zelfs het ontstaan van Frankrijk als land is omstreden en varieert van de 5de eeuw (Clovis) tot de Franse Revolutie in de 18de eeuw. Een eindeloze reeks gebeurtenissen hebben het land gevormd tot wat het nu is en daarvan zijn nog heel wat tastbare herinneringen overgebleven. Iedere vierkante meter van Frankrijk is daardoor geschiedenis.

Musea in Frankrijk

Frankrijk conserveert het verleden met grote zorg. Als gevolg daarvan dragen meer dan 1200 musea het keurmerk ‘Musée de France’. Alleen al in Parijs meer dan 150. Dus één museumbezoek per dag betekent ruim 3 jaar onafgebroken cultuur absorberen.

Feestdagen in Frankrijk

Frankrijk kent veel feestdagen. Heel veel. In bijna alles ligt wel een aanleiding om een Fête te organiseren. Uiteraard ontbreken ook de algemeen bekende feestdagen niet. Kerstmis, Pasen en zelfs Sinterklaas worden uitbundig gevierd met markten en veel vuurwerk en muziek. In Frankrijk is het alle dagen feest.

Franse muziek, van romantische chansons tot hiphop

Franse muziek, van romantische chansons tot hiphop. Maar er is natuurlijk veel meer. De Franse muziekgeschiedenis is breed en gaat terug tot de Kelten en Galliërs. Opera en instrumentale, klassieke muziek kent vele beroemde Franse namen, maar ook het heden levert verrassende muziek.

Fameuze Franse iconen

Tal van voorwerpen, producten en uitvindingen vormen bij elkaar de cultuur van Frankrijk. De meeste iconen beroeren een collectief geheugen, zoals dat het geval is bij de madeleines van Proust. Frankrijk heeft met eigenzinnige bedenksels altijd voorop gelopen door zich niets aan te trekken van wat gangbaar en middelmaat was.

Theater in al haar facetten in Frankrijk

Met de Romeinen heeft het theater zijn intrede gedaan in Frankrijk. Daar zijn nog steeds mooie voorbeelden van te zien, o.a. in Orange waar het Théâtre Antique d’Orange als een der best bewaarde theaters – na een grondige restauratie – weer voor uiteenlopende voorstellingen in gebruik is. Maar ook gewoon op dorpspleintjes kun je theatervoorstellingen bijwonen. En hier en daar worden voor liefhebbers zelfs theater-workshops georganiseerd.